Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

της γης το δαχτυλιδι


O τιτλος της εκθεσης της γης το δαχτυλιδι παραπεμπει σαφως στην αρχεγονη σχεση του ανθρωπου με τη Γη, σχεση αμφιλεγομενη πια, αφου τα τελευταια χρονια οι ανθρωπινες δραστηριοτητες απειλουν τον πλανητη μας με αυξηση της θερμοκρασιας με κλιματικες αλλαγες.

Μια συλλογη δαδακτυλιδιων που υπο-δηλωνει οτι το κοσμημα εξελισσεται σ ενα talisman, φυλακτο, ενα αντικειμενο στα πλαισια της πρωτοπορειας, πριν ακομα αποκτησει σαφεις ιστορικες αναφορες.

<<.....Ο συμπαντικος κυκλος του συμβατικου δακτυλιδιου μεταμορφωνεται ....το δακτυλιδι τοποθετηση, επενδυση, πολυτιμο, αιωνιο μετουσιωνεται μεσα απο μια εικαστικη, γλυπτικη γλωσσα σε αντικειμενο γλυπτο,εφημερο που φερει την υπογραφη της εμπνευσης, της ποιητικης, εφευρετικης φαντασιας του δημιουργου του.

Δακτυλιδια αντικειμενα γλυπτα, μικρογλυπτα, που δημιουργηθηκαν απο καποια τρυφερη ταση η απο διασκεδαση η απο καποια διαθεση αστεισμου η απο την εμπνευση τηε στιγμης, εννιοτε η καλλιτεχνικη εμπνευση περιοριζει- φαινομενικα ισως- το χρηστικο αποτελεσμα προσδιδοντας ομως, ενα ειδος ποιητικης μαγειας, στο μικρογλυπτο.Ποιητικες δημιουργιες που θετουν ερωτηματα πανω στη συμβολικη δημιουργια των αντικειμενων.

Φορητα γλυπτατων οποιων η δυναμη απορρεει απο την ποιοτητα της εμνευσης, του στοχασμου των δημιουργων τους. Δημιουργοι δακτυλιδιων οι οποιοι εκφραζουν τον εσωτερικο τους κοσμο με την ιδια ελευθερια που χαρακτηριζει ενα μεγαλο ζωγραφικο η γλυπτικο εργο.

Το ονειρικο χιουμορ εμπλεκεται με την καλοπροαιρετη βατυτητα ασκωντας ελεγχο στην αγωνια των καιρων μας. Η αρμονια, η κανονικοτητα της φορμας μετουσιωνεται σε κινηση.

Παντα παρουσα η αναγκη για δημιουργια και εκφανσεις αυτης το γλυπτικο αποτελεσμα που αποτυπωνεται στα δακτυλιδια.

Προκειται για αστεισμο, για φαντασιακο παιχνιδι, για αναγκη πειραματισμου, για απλη περιεργεια, η ευκαιρια για απολαυση?

Λιγο ενδιαφερει...

Οι καλλιτεχνες βιωνουν με δημιουργικο τροπο την εποχη τους.

Εμεις....

Ας ζησουμε τις γλυπτικες τος εμπειριες φορωντας, δοκιμαζοντας, αποκτωντας ενα απο τα εργα τους.


Το ολον, ως εμπειρια για μας καταληγει σε μια συναντηση με το ιδιοτυπα ωραιο.....>>



Εμμη Γραμμενου (Iστορικος Τεχνης, Paris X, Nanterre)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλη δουλεια μπραβο σας!!!!

Ανώνυμος είπε...

fobera daxtylidia alla kai o xoros katapliktikos