Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

θραυσματα Περι κοσμηματος

Η λεξη κοσμημα προερχεται απο την ελληνικη λεξη κοσμος

κοσμος-ρυθμος, ταξη, οργανωμενη δομη, στολιδι
κοσμω-οργανωνω, στολιζω, προσδιδω, αξια, τιμω

Ηδη απο την Ομηρικη εποχη, η λεξη κοσμος εχει διπλη σημασια.Απο τη μια σημαινει δημιουργημα, το αρχετυπο παραδειγμα που εμπεριεχει δικη του εσωτερικη λογικη και ταξη, κι απο την αλλη στολιδι.

Στα Ομηρικα επη, οτιδηποτε φτιαχνει ο δημιουργος, ειτε αυτο ειναι προιον χειρωνακτικης, ειτε πνευματικης εργασιας, ειναι κοσμος. Εναι ενα μοτιβο που μπορει να χρησιμοποιηθει ως αρχετυπο παραδειγμα. Κρυβει την αρχιτεκτονικη, τη λογικη εξηγηση του. Διεπεται απο κανονες που αν επαναληφθουν μπορει να αναπαραγουν κι αλλους κοσμους. Ιδιους η με απειρες παραλλαγες. με τη λογικη αυτη, ο καθε τεχνιτης, αλλα και ο ποιητης, ο αρχιτεκτονας, ο τραγουδοποιος, για τους αρχαιους ελληνες ειναι κοματι του θεου. Ειναι ενας μικρος Δημιουργος, ενος μικρου κοσμου. Κι ειναι ακριβως αυτη η σχεση της καθε αρμονικης διαταξης με το Θειο, που συνδεει αρρηκτα τον κοσμο με την εννοια του κοσμηματος, του στολοδιου.

Την παραπανω αποψη, μοιαζει να υιοθετει και σε πιο συγχρονη εποχη, η Εκκλησια. Συμφωνα μετην wikipedia, για την Ελληνικη θρησκευτικη, κοσμολογικη και φιλοσοφικη σκεψη, ο αιωνιος και σφαιρικος Κοσμος, ειναι αφθαρτος, αγεννητος και μονος αρχιτεκτων της εσωτερικης του ταξης. Επιδεχεται λογικη εξηγηση και ειναι καθεαυτος ενα λογικα οργανωμενο οικοδομημα.

Νικη Στυλιανου

(αποσπασμα πο κειμενο που συνοδευε τα πραγματα της η Νικη Στυλιανου στο bazaar που εγινε στο craftit στις 11 και 12 Ιουνιου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: